STELLING: "een dynamisch regionaal platform kan voor ondernemers effectiever werken dan Google, Facebook, Iens, TripAdvisor, Couvert, Bol.com, etc."

 
Het is een gegeven dat bij 80% van de ondernemers de klanten woonachting zijn in een range van 50 tot 75 km rondom het bedrijf, winkel of horecazaak. 
 
De meeste ondernemers zijn niet in staat deze klanten op eigen kracht te bereiken. Gezamenlijk kan men dit wel. Hiervoor dient men elkaar niet te zien als concurrent, maar dient men de samenwerking te zoeken. Online wel te verstaan. Middels een gezamenlijk regionaal online platform. Een platform waarop de bezoeker elk bedrijf, winkel, horecazaak, zzp-er, mkb-er en dienstverlener kan vinden. Het totale aanbod van profit- en non-profit organisaties, bedrijven, ondernemers, diensten, producten, evenementen, aanbiedingen etc. wordt met een dergelijk platform transparant. We weten het allemaal! Platforms die interessante content produceren worden uiteindelijk succesvol. Ook een dergelijk platform. Belangrijk is wel dat de gebruikers bijna altijd vinden wat ze zoeken en dat de content die ze aantreffen ook aanspreekt.
 
Ten onrechte wordt ervan uit gegaan dat geen enkel platform Google, Facebook etc. kan verslaan. Jammer! Persoonlijk vind ik dit volstrekte onzin. Als men een woning zoekt gaat men niet naar Google of Facebook, maar naar Funda. Elk platform dat voldoet aan de eisen die de consument hieraan stelt kan slagen. Belangrijk is dat ondernemers hierin geloven en een dergelijk platform als marketingtool voor hun bedrijf gaan inzetten. Pas als de ondernemer er in gelooft, gaat ook de consument hierin geloven.
Helaas laat de praktijk zien dat menig ondernemer sceptisch is over elk platform dat zich als alternatief aandient voor Google, Facebook etc. Toch liggen hier de kansen voor ondernemers om tegen betaalbare en acceptabele tarieven hun bedrijf te tonen aan een groot publiek. Met een regionaal platform kan men dit zelfs beter en gerichter dan bijvoorbeeld met Google of Facebook. Hoe? Ondernemers krijgen de volledige regie over hun eigen “reclame & advertising” en maken met de smartphone eigen content op elk willekeurig moment. Omdat ondernemers zelf de regie krijgen over deze platforms is men in staat het platform veel effectiever in te zetten als marketingtool voor het eigen bedrijf.
 
Waar moet een dergelijk platform over beschikken:
-      duidelijke zoekfunctionaliteit met veel content
-      aansprekende presentatie van het bedrijf
-      de mogelijkheid een eigen online klantenbestand te ontwikkelen
-      het bedrijf is online te volgen (vooral aanbiedingen)
-      versturen van aanbiedingen naar eigen klanten en volgers
-      zelf ontwikkelen van advertenties, evenementen en aanbiedingen
-      de mogelijkheid om te communiceren via social media
-      koppelen van de eigen webshop aan het platform
-      het plaatsen van online reserveringen (restaurants)
-      een reviewprogramma voor elke ondernemer
-      een klanten loyaliteitsprogramma
 
Wat is het bereik van een dergelijk platform?
 
We nemen Limburg als voorbeeld. De gebruiker van het platform is in staat een zoekopdracht te plaatsen per gemeente. Maar kan er ook voor kiezen dit te doen voor Noord-Limburg, Midden- Limburg of Zuid-Limburg. Maar uiteraard ook voor heel Limburg. Welke Limburgse ondernemer wil niet op een dergelijk platform gevonden worden? Zeker als deze hiervoor een schijntje hoeft te betalen in relatie tot Google, Facebook etc. Ditzelfde is te realiseren voor alle provincies in Nederland om er daarna een nationaal platform aan te koppelen. Met voor elk gebied een eigen zoekfunctionaliteit.
Alle fysieke maatregelen die bijvoorbeeld gemeenten nemen ten spijt, het succes van veel ondernemers hangt af van hun online presence. Vooral provinciale en gemeentelijke overheden zouden hier meer aandacht aan moeten besteden.

Frans Lalieu
www.localmediagroup.nl

Blog archief